Excursie palenmatras in Reeuwijk

Op dinsdag 20 oktober kon er een bezoek worden gebracht de nieuwe randweg in Reeuwijk. Centraal daarbij stond de aanleg van de weg op een zogenaamd palenmatras.

De randweg om Reeuwijk loopt door een gebied die de term “dik water” eer aan doet. De groep van 15 ge├»nteresseerden kreeg eerst een presentatie over het project van projectleider Cok Graafland.
Hierbij werd niet alleen de palenmatras toegelicht maar ook vele andere aspecten die bij een dergelijk project om de hoek komen kijken. Naast de proceskant waren vooral de randzaken om
het project heen en oplossingen bij de uitvoering nuttig voor de aanwezigen.

Na de presentatie stond er een bezoek aan de randweg op het programma. Er kon worden gekeken bij de aansluiting van de Leeghwaterstraat op de Reeuwijkse randweg.  Op locatie werd uitgebreid uitleg gegeven door Bas Snijders en Anne te Brake van aannemingsbedrijf Heijmans. De aanwezigen konden zo al hun vragen stellen over de aanleg en uitvoering van het palenmatras.

De verschillende fasen van het palenmatras waren goed zichtbaar. Op een gedeelte stonden de palen met de prefab kopplaten. Iets verderop was het opbouwen en aanvullen van de paalmatras goed te zien. Aan het golvende terrein was duidelijk te merken dat we ons op zeer slappe bodem bevonden.

Na het bezoek werd er nog even nagepraat in het gemeentehuis van Bodegraven-Reeuwijk. Er kan worden teruggekeken op een geslaagde bijeenkomst en excursie.

Tekst en foto’s door M.E. van Houwelingen, gemeente  Bodegraven/Reeuwijk