Nederland heeft natste bodem

De Nederlandse bodem is nat, dat wisten we in feite al. De Europese watersatelliet SMOS heeft nu laten zien dat onze bodem het natst is van heel Europa. De bodemvochtigheid is het afgelopen jaar echter wel afgenomen.

28 februari 2013

In november 2009 lanceerde ruimtevaartorganisatie ESA de Soil Moisture and Ocean Salinity (SMOS) satelliet om onderzoek doen naar de waterkringloop op aarde. Vrijdag 22 februari 2013 werden er nieuwe resultaten bekendgemaakt. De kaart met vochtgehaltes van de bodem toont voornamelijk blauw op de plek van Nederland, wat erop wijst dat onze bodem het meeste vocht bevat van heel Europa. In Spanje is juist veel oranje te zien; daar is het het droogst.

SoilMoisture-feb2011-2012-v1web2-(1).jpg
De ESA publiceerde een beeld voor februari 2011 en een voor februari 2012. Hierop is goed te zien dat het vochtgehalte in heel Europa afneemt. Met name de Engelse en Spaanse bodems zijn droger geworden.

Een bodem die al nat is, kan regen minder goed opnemen dan droge grond. Onze natte bodem kan er dus toe leiden dat we eerder natte voeten krijgen. Toch hoeven we ons geen zorgen te maken, meent landwetenschapper Matthias Drusch van het ESA-centrum Estec in Noordwijk: “Nederland heeft het water goed onder controle. Als er te veel water is, gaan de pompen aan en wordt het goed afgevoerd. Bovendien zijn er geen dorpen in valleien gebouwd, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Engeland. Het gevaar voor Nederland is een stormvloed van zee, die het water in de rivieren omhoogduwt, over de dijken. Daar staat de bodem los van.”

Bronnen: nu.nl en volkskrant.nl