PAO-cursus bouwen op slappe bodem

Het ontwerpen en aanleggen van infrastructuur op slappe bodem vraagt een speciale aanpak. PAO geeft hierover een speciale cursus op 11 en 12 december 2015.

Gepubliceerd op: 18 juni 2015

Een slappe bodem maakt het ontwikkelen van infrastructuur niet eenvoudig. De weg kan wegzakken, evenals de kabels, leidingen en riolen die eronder liggen. Ook burgers ervaren overlast door wegzakkende tuinen. Met nieuwe technieken is zettingsarme of zettingsvrije infrastructuur mogelijk, maar deze oplossingen zijn doorgaans veel duurder en gevoeliger dan een traditionele ophoging met zand. Wanneer kan er het beste gekozen worden voor een zettingsarme oplossing? En hoe wordt hierbij omgegaan met kabels, leidingen en rioleringen? Liggen er kansen om de kosten van de beheersfase tijdens de aanleg mee te nemen?

De tweedaagse PAO-cursus Realisatie bouw en infrastructuur op slappe bodem richt zich op de bijzonderheden van infrastructuur op slappe bodems.  U leert onder meer:

  • welke ophoogtechnieken in welke situaties kansrijk zijn en welke risico’s hieraan kleven
  • hoe u een keuze kunt maken tussen verschillende ophoogtechnieken op basis van life-cycle costs, milieu- en maatschappelijke aspecten
  • welke contractvormen het meest geschikt zijn voor projecten op een slappe ondergrond


In de cursusflyer vindt u meer informatie, waaronder het programma op beide dagen.

Doelgroep en inschrijven
De cursus is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft met het ontwerpen of aanleggen van infrastructuur op slappe bodems. Van harte welkom zijn bijvoorbeeld medewerkers van gemeenten, rijksoverheid, nutsbedrijven, ingenieursbureaus en projectontwikkelaars. Deelname kost 890 euro excl. BTW.