Rioollekken dichten met micro-organismen

De Eurekafinale van Deltares is dit najaar gewonnen door het project BioSealing, een techniek om lekkende rioolbuizen op een zelfzoekende en duurzame manier te dichten. ‘De onderzoekers hebben voor een bestaande techniek een originele toepassing ontwikkeld; dat was doorslaggevend voor het winnen van de prijs’, aldus de jury.

10 december 2012

Bij conventionele technieken om rioollekken te dichten, moet eerst de exacte locatie van het lek bekend zijn. Bij BioSealing hoeft dit niet. In de invloedszone van het lek wordt een voedselrijke oplossing geïnjecteerd die via de grondwaterstroming naar het lek wordt verplaatst. Dankzij het voedsel neemt daar de activiteit van micro-organismen (zoals bacteriën) toe. Zij verstoppen de poriën in de bodem en activeren bovendien geochemische en fysieke processen die de verstopping verduurzamen en sluiten.

Juryvoorzitter Jaap Kwadijk, hoofd van de Wetenschapsraad van Deltares: “Op zich is de techniek van BioSealing niet nieuw: ze wordt al langer gebruikt om lekkende dijken tegen te gaan. De onderzoekers van Deltares hebben nu voor die bestaande techniek een originele toepassing ontwikkeld, namelijk voor rioleringen. Dat was doorslaggevend voor het winnen van de prijs.”

Deltares organiseert de Eurekafinale twee keer per jaar voor alle medewerkers van het kennisinstituut. Het doel is om nieuwe, innovatieve ideeën  een podium te bieden en een stap verder te brengen. De winnaars krijgen hiervoor een budget van 25.000 euro. “Daar gaan de onderzoekers nieuwe pilots mee opzetten”, aldus Kwadijk. “BioSealing is al verscheidene keren getest in laboratoria en in het veld, maar verder onderzoek is nog nodig. Als dat niet zo was, hadden de onderzoekers net zo goed meteen naar de overheid of het bedrijfsleven kunnen stappen. Wij zijn geen commerciële organisatie. We brengen innovatieve technieken tot aan de markt, niet verder. Vanaf daar moet het bedrijfsleven het oppakken.”

(Bron: Club van Maarssen)