Slappe Bodemdag groot succes

Ruim 140 deelnemers wisten donderdag 9 december de weg naar het Floragebouw in Boskoop te vinden voor de vierde Slappe Bodemdag. De dag begon met een educatieve rondrit door Boskoop voor bestuurders van de aangesloten gemeenten. Tijdens deze busrit werd voor het eerst de term samenwerken in de mond genomen. Dit zou niet voor de laatste keer zijn die dag. Want samen sta je sterker. 

 

Door op het programma onderdeel te klikken kunt u de presentatie inzien.

 

Plenair programma 

 

Parallelle workshops ronde 1

Workshop 1.1 Gebruik van ondergrond informatie nu en in de toekomst
Sessieleiders: Simon Paul, Deltares & Ruud Mutsaers, TNO
DINOLoket is de centrale toegang tot Data en Informatie van de Nederlandse Ondergrond die bijdraagt aan duurzaam beheer en gebruik van de ondergrond en de ondergrondse natuurlijke bestaansbronnen. De databank wordt dagelijks uitgebreid met nieuwe gegevens.

 

Punten uit deze workshop:

  • Data is nu voor iedereen, dus ook voor slappe bodemgemeenten, gratis bij het DINOLoket te halen.
  • Bestaande bestanden over de slappe bodem ondergrond kunnen in overleg met TNO worden opgenomen, neem hierover contact op met Ruud Mutsaers van TNO.
  • De Basisregistratie Ondergrond (BRO) komt eraan. Hierin worden ook DINO van TNO en het Bodemkundig Informatiesysteem van Alterra opgenomen. BRO verplicht overheden, waaronder gemeenten, om deze data te gebruiken en ook om data aan te leveren.
  • Waarom is het DINOLoket handig voor slappe bodemgemeenten? Omdat de ondergrond voor slappe bodemgemeenten nog belangrijker is dan voor andere gemeenten. Zij zijn gebaat bij goede informatie over de ondergrond. Het loket is en wordt steeds meer de basis voor de gemeenten m.b.t. het vergaren van informatie, dit komt de kennisuitwisseling ten goede.
  • Voor meer informatie over het DINOLoket klik hier of mail met info@dinoloket.nl.

 

Workshop 1.2 COP (introductie Joris van Ruijven)
Verslag mini COP
Sessieleider: Joris van Ruijven, Deltares
Best practices 'Kabels en Leidingen bij zettinggevoelige woongebieden' ingebracht vanuit CUR Bouw & Infra en het COP: hoe leren we van elkaar en hoe blijven we met elkaar in contact.

 

Workshop 1.3 Financiƫn
Sessieleider: Rinze Tuinier, Gemeente Capelle a/d IJssel.
‘Gemeentefonds en slappe bodem’: hoe zit het gemeentefonds in elkaar, wat vind ik waar in de algemene uitkering, hoe zit dat in mijn gemeente?

 

Punten uit deze workshop:
De slechte bodem vraagt om een gefundeerde verdeling van het Gemeentefonds. Onderhoud van de openbare ruimte houdt niet op bij wegen en water. Riolering en groen vragen ook extra middelen. Een kritische opstelling bij de verdere ontwikkeling en verdeling van het Gemeentefonds blijft noodzakelijk.

 

Parallelle workshops ronde 2

 

Workshop 2.1 BALANS in de praktijk
Sessieleider: Bernard van der Kolk, Deltares
Balans is een afweegmodel dat in een planfase voor onderhoud van bestaande wegen de lange termijn consequenties van verschillende ophoogmethoden in beeld brengt.

 

Punten uit deze workshop:

  • Tijdens de workshop werd uitgelegd wat Balans precies voor de slappe bodemgemeenten kan betekenen. Ook is er kort door het programma gelopen.
  • Door de deelnemers is te kennen gegeven dat een nieuwe uitgebreide cursus wenselijk is.


 

Workshop 2.2 Ondergrondse infrastructuur de theorie & de praktijk
Sessieleider: Richard van Ravesteijn, Hompe & Taselaar B.V.
Spreker: Ron van Gool, Gemeente Gouda 
Praktijkervaringen met een verordening, contracten en leidingen vanuit de Gemeente Gouda zijn aan de hand van het handboek kabels en leidingen gedeeld. 

 

Punten uit deze workshop:

  • Samen sta je sterker. Door als gemeenten beter samen te werken, heb je een sterkere positie tegenover nutsbedrijven. Deze samenwerking is niet alleen voor de gemeenten prettig, maar ook voor de bedrijven die de kabels en leidingen leggen en onderhouden.Want momenteel is het maar de vraag of de contracten fair zijn voor beide partijen.
  • Tijdens de workshop kwam ook geregeld de vraag naar boven voor wie de privatisering van de nutsbedrijven nu handig is geweest.