menu
Filter

Datum: januari 2025

Schuimglas toepasbaar als ophoogmateriaal

De normen voor zwelklei en schuimglas in de Regeling bodemkwaliteit (Rbk) zijn aangepast. Dit maakt het voor meer fabrikanten mogelijk om gecertificeerd schuimglas te leveren voor toepassing als ophoogmateriaal onder wegen en andere voorzieningen. Tot nu toe was dat beperkt mogelijk doordat er in de regeling bij de eisen voor de certificering geen rekening gehouden werd met de geringe dichtheid van het materiaal. Het Platform Slappe Bodem heeft de problematiek herhaaldelijk aangekaart bij leden van Tweede en Eerste Kamer en heeft zich ingespannen voor wijziging van de regeling. 

Schuimglas is een zeer lichtgewicht circulair materiaal, gemaakt uit reststromen gerecycled (glasbak)glas, dat door zijn eigenschappen zeer geschikt is om toe te passen als ophoogmateriaal onder wegen op slappe bodem. In andere landen om ons heen is het materiaal al langer bekend en wordt het ook toegepast. Proeven door deelnemers van het Platform Slappe Bodem, onder meer via de Regio Deal bodemdaling Groene Hart, hebben uitgewezen dat de toepassing van schuimglas heel goed helpt om zettingen van wegen tegen te gaan en de levensduur van de totale constructies daarmee te verlengen. Ook is de uitloging (langzaam oplossen) van stoffen in de bodem gemonitord. Hieruit is gebleken dat de uitloging ruim binnen de normen blijft en dat het materiaal ook vanuit milieuoogpunt veilig kan worden toegepast. 

Voor de certificering van partijen schuimglas zijn de normen nu aangepast, zodat meer fabrikanten het (gecertificeerde) materiaal op de markt kunnen brengen en het kan worden toegepast door wegenbouwers en beheerders van wegen en openbare ruimte.

Door de verwachte bredere beschikbaarheid van schuimglas is er hiermee een extra middel in de gereedschapskist gekomen om de kosten voor beheer en onderhoud van infrastructuur op slappe bodem te beperken.

Deel dit item op: