menu
Filter

Datum: oktober 2024

Vervolgstap in gebruik van schuimglas

De internetconsultatie voor de wijziging normstelling zwelklei en schuimglas (Wijziging Regeling bodemkwaliteit 2022) is van start gegaan. De wijziging heeft tot doel het toepassen van zwelklei en schuimglas op of in de bodem eenvoudiger te maken, zonder dat er risico’s ontstaan voor de bodem. De internetconsultatie brengt het daadwerkelijk kunnen toepassen van schuimglas weer een stap dichterbij, mede dankzij de inspanningen van het Platform Slappe Bodem.

In de zoektocht naar materialen die kunnen helpen om zettingen (verzakkingen) in de openbare ruimte te verminderen, kosten te besparen en onze dorpen en steden klimaatbestendig te maken wordt schuimglas als een veelbelovend ophoog- / funderingsmateriaal gezien. In het buitenland wordt dit circulaire materiaal – geproduceerd uit gerecycled glas - al decennialang ingezet, maar in Nederland is dat nog niet mogelijk vanwege andere milieuwetgeving. De fabrikanten en leveranciers hebben zich ingespannen om het product te verbeteren.

Het Platform Slappe Bodem heeft de problematiek herhaaldelijk aangekaart bij leden van Tweede en Eerste Kamer en zich ervoor ingespannen dat deze wijziging er komt, zodat we schuimglas breed kunnen gaan gebruiken.

Afhankelijk van de snelheid in het vervolgproces, zou de wijziging van de regeling per 1 januari 2025 van kracht kunnen zijn.

Dit is de link naar de internetconsultatie.


Deel dit item op: