menu
Filter

Strategische agenda Investeren in een stevige toekomst

Bodemdaling is een sluipend proces en zo’n 9 miljoen Nederlanders in West-, Oost- en Noord-Nederland hebben met de gevolgen te maken. Dit komt door slappe veen- en kleibodems die dalen door belasting en ontwatering. Het speelt zowel in landelijke veen- en kleigebieden als in bebouwde  gebieden. De gevolgen van bodemdaling zijn groot voor landbouw, natuur, gebouwen, woningen, wegen, rioleringen en groenvoorzieningen. De schade varieert van verzakkingen van wegen en woningen tot verlies van landbouwgronden. Bovendien daalt de bodem op veel plaatsen sneller dan de zeespiegel stijgt. Dit maakt samen werken aan oplossingen des te urgenter in onze al laaggelegen rivierdelta. Het is zaak om bodemdaling te beperken en daarmee ook de gevolgen voor bewoners en ondernemers.

Het bodemdalingsvraagstuk is de afgelopen jaren prominent op de kaart gezet. Het Rli-advies over funderingen, de kamerbrief Water en Bodem Sturend, het Klimaatakkoord en het Deltaprogramma; allemaal zeggen ze iets over bodemdaling en het feit dat we niet langer kunnen afwentelen op de toekomstige generaties. Wij zijn het daar mee eens en hebben de centrale doelstelling van het Platform daarop aangepast:

“We zijn pas klaar met het Platform Slappe Bodem als de omgang met slappe bodem integraal onderdeel uitmaakt van beleid en beheer en nadelige effecten binnen aanvaardbare grenzen van toekomst-bestendigheid en betaalbaarheid zijn gebracht” 

Investeren in een stevige toekomst
Onze nieuwe Strategische Agenda 2025-2029 heeft niet voor niets de titel ‘Investeren in een stevige toekomst. We werken aan een krachtige aanpak van bodemdaling en funderingen en een stevige toekomst. Naast leefbaarheid en toegankelijkheid voor inwoners en gebruikers, vinden wij het belangrijk dat het beheer en onderhoud van deze bodemdalingsgevoelige gebieden betaalbaar blijft.

In deze agenda geven we aan wat we de komende jaren willen realiseren. Centraal in onze aanpak staan vier thema’s, te weten:

  • Funderingen & Historische gebouwen: Een integrale aanpak bij funderingsherstel van woningen en historische gebouwen.
  • Openbare Ruimte & Infrastructuur: Het betaalbaar houden van de openbare ruimte en de infrastructuur en verbeteren van de kwaliteit.
  • Nieuwbouw: Het ontwikkelen van bodemdalingsbestendige nieuwbouw in bestaande stedelijke gebieden en gebieden die bedoeld zijn voor toekomstige woningbouw of bedrijven.
  • Landelijk Gebied: Het werken aan een nieuwe toekomst voor (het benutten van) het landelijk gebied bij het voorkomen en tegengaan van de gevolgen van bodemdaling.

Aan de hand van deze thema’s werken we aan standpuntbepaling, belangenbehartiging, innovatie, zorgen voor beleidsaanpassingen, kennisdeling en het krijgen van meer middelen en mogelijkheden om beter te kunnen inspelen op bodemdaling.

Hiermee investeren we de komende jaren in een stevige toekomst: van klimaatadaptieve en bodemdalingbestendige oplossingen in het stedelijk gebied tot verantwoorde maatregelen in landbouw en natuurbeheer op slappe bodem.

Download
Strategische agenda Investeren in een stevige toekomst.pdf