menu
Filter

Datum: oktober 2024

Start onderzoeksproject kosten bodemdaling voor waterschappen en provincies

Hoe groot is het probleem van bodemdaling voor de infrastructuur voor provincies en waterschappen? Deze maand is Sweco in opdracht van het Platform Slappe Bodem gestart om antwoord te krijgen op deze vraag.

Voor gemeenten heeft het Platform Slappe Bodem inzichtelijk gemaakt wat de totale kosten zijn in de studie “Analyse Slappe Bodem Factor” van Sweco. Hieruit blijkt dat de jaarlijkse beheerkosten voor gemeenten met infrastructuur op slappe bodem kunnen oplopen tot 1,7 miljard euro. Hoewel gemeenten met slappe bodem een aanvullende uitkering uit het gemeentefonds ontvangen om deze extra kosten te dekken, is deze dekking bij lange na niet voldoende. 

Maar hoe hoog zijn de kosten voor provincies en waterschappen? Ook zij beheren infrastructuur op slappe bodem. Met behulp van casestudies van zowel provincies als waterschappen brengt Sweco de meerkosten in kaart. Neem contact op met Arend van Woerden als je interesse hebt om deel te nemen aan dit onderzoek (bijvoorbeeld door data aan te leveren) of als je geïnteresseerd bent in de onderzoeksresultaten. De verwachting is dat de resultaten begin 2025 beschikbaar zijn.

Deel dit item op: