menu
Filter

Datum: oktober 2024

Aanpak droogteproblematiek in stedelijke gebieden in ontwikkeling

De klimaatverandering zorgt voor een toenemende droogte met grote uiteenlopende, schadelijke gevolgen in de gebouwde omgeving. Om de droogteproblematiek aan te pakken financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een project dat zich richt op het ontwikkelen van kennis en handelingsperspectieven om stedelijke gebieden weerbaar te maken tegen droogte. Een samenwerkingsgroep van verschillende partijen (consortium) ontvangt in totaal 3,3 miljoen euro vanuit het programma ‘Droogte in de Bebouwde Omgeving’ van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). 

Het project ‘Dorstige Steden’ (‘Thirsty cities’) is opgezet om kennis uit verschillende vakgebieden en sectoren te bundelen. Het project onderzoekt hoe droogte de Nederlandse stedelijke gebieden raakt en hoe hiermee omgegaan kan worden. Het doel van dit project is om op basis van deze inzichten handelingsperspectieven te ontwikkelen voor overheden, bedrijven en burgers. Het faciliteert de samenwerking tussen fundamenteel, toegepast en praktijkgericht onderzoek. Drie deelgroepen, die eerder geselecteerd werden, werkten samen in een unieke, interdisciplinaire samenwerking om één geïntegreerd onderzoeksvoorstel te schrijven. Dit heeft geleid tot de vorming van het nieuwe consortium achter ‘Dorstige Steden’, dat bijdraagt aan een toekomstbestendige aanpak van droogte in stedelijke gebieden. 

Oorsprong van het project

Het project ‘Dorstige Steden’ werd ontwikkeld in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (nu Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur), samen met Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, RIONED, Platform Slappe Bodem, Waternet, Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam.

Deel dit item op: