Datum: november 2024
Investeren in een stevige toekomst
Op 21 november is de nieuwe koers voor het Platform Slappe Bodem gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens het 9e nationale congres bodemdaling in Zwolle. Het hele netwerk en veel deskundigen buiten het Platform Slappe Bodem hebben vanaf begin dit jaar meegewerkt aan de nieuwe strategische agenda die loopt van 2025 tot 2029: Investeren in een stevige toekomst.
Bodemdaling is een sluipend proces en zo’n 9 miljoen Nederlanders in West-, Oost- en Noord-Nederland hebben met de gevolgen te maken. Dit komt door slappe veen- en kleibodems die dalen door belasting en ontwatering. Het speelt zowel in landelijke veen- en kleigebieden als in bebouwde gebieden. De gevolgen van bodemdaling zijn groot voor landbouw, natuur, gebouwen, woningen, wegen, rioleringen en groenvoorzieningen. De schade varieert van verzakkingen van wegen en woningen tot verlies van landbouwgronden. Bovendien daalt de bodem op veel plaatsen sneller dan de zeespiegel stijgt. Dit maakt samen werken aan oplossingen des te urgenter in onze al laaggelegen rivierdelta. Het is zaak om bodemdaling te beperken en daarmee ook de gevolgen voor bewoners en ondernemers.
De continue bodemdaling leidt onder meer tot waterbeheerproblemen, funderingsschade en hogere lasten. De impact voor bewoners en ondernemers is groot. De schade aan funderingen en infrastructuur is hoog en loopt in de tientallen miljarden. Voor een toekomstbestendig Nederland waarin gewoond, gewerkt en voedsel geproduceerd kan worden moet bodemdaling daarom krachtig worden aangepakt.
Kersverse voorzitter van Platform Slappe Bodem Jesse Luijendijk deed tijdens het congres een oproep: ”Alle bestuurders, alle overheidslagen moeten de juiste keuzes durven maken om bodemdaling en schade in de toekomst te voorkomen en nu al te investeren in een stevige toekomst.”
Aanpak van bodemdaling
Nieuw is de aanpak volgens vier thema’s en het verdiepen van het eigenaarschap bij de deelnemers van het Platform Slappe Bodem. Voor alle thema’s zijn bestuurlijke teams vanuit gemeenten, waterschappen en provincie aangesteld. Daarmee kan het Platform meer kracht ontwikkelen om de al ingezette lobby en activiteiten voort te zetten. De vier thema’s zijn:
- Landelijk gebied: het werken aan een nieuwe toekomst voor (het benutten van) het landelijk gebied bij het voorkomen en tegengaan van de gevolgen van bodemdaling
- Openbare ruimte en infrastructuur: het betaalbaar houden van de kwaliteit van de openbare ruimte en de infrastructuur en verbeteren van de kwaliteit
- Funderingen en historische gebouwen: een integrale aanpak bij funderingsherstel van woningen en historische gebouwen
- Nieuwbouw: het ontwikkelen van bodemdalingsbestendige nieuwbouw in bestaande stedelijke gebieden en gebieden die bedoeld zijn voor toekomstige woningbouw of bedrijven
Samenbindende factor zijn de voorzitter en de vicevoorzitter, die zaken die de vier thema’s overstijgen behartigen.
Om de kennis over bodemdaling in de vier thema’s verder uit te breiden en te verspreiden werken we samen met het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen. Hiervoor is ook een bestuurder verantwoordelijk.
Hieronder kunt u de strategische agenda en het overzicht van de thema's met bijbehorende bestuurlijk verantwoordelijke downloaden.
Download
Strategische agenda Investeren in een stevige toekomst.pdf
Overzicht thema's en bestuurlijk portefeuillehouders.pdf