
Datum: maart 2025
Welkom Wetterskip Fryslân
In Friesland heeft het Platform Slappe Bodem inmiddels een stevige basis, want naast de 8 gemeenten die al waren aangesloten heeft ook Wetterskip Fryslân zich bij het Platform gevoegd. Hartelijk welkom! Remco van Maurik is lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Samen met Rik van der Linden (wethouder Dordrecht) is hij lid van de bestuurlijke kerngroep voor het thema Funderingen & historische gebouwen. We vroegen hem waarom het Wetterskip deelnemer is geworden van het Platform, wat hij verwacht van de deelname en wat hij meebrengt.
Waarom is het Wetterskip Fryslân deelnemer van het Platform Slappe Bodem geworden?
“Als functionele overheid lopen wij aan tegen het maatschappelijke probleem van woningeigenaren met hun fundering. De oorzaak van deze problematiek is vaak niet eenduidig vast te stellen. In het Friese veenweidegebied lopen we hier als overheden tegenaan. Zo hebben de raden van de Friese veenweidegemeentes, provinciale staten maar ook ons eigen algemeen bestuur, uitgesproken dat ze willen helpen om dit maatschappelijke probleem op te lossen. In het kader van het Friese veenweidegebied lopen we hier tegenaan omdat het noodzakelijk is om het veen te behouden en dat het watersysteem veel onderhoud vergt. Woningen in dit gebied zijn veelal op houten palen gefundeerd en als gevolg van bodemdaling komen deze droog te staan. Daarnaast zijn er ook veel woningen op staal gefundeerd. Binnen Friesland wordt, binnen het veenweideprogramma, al druk samengewerkt door de Provincie, de 8 veenweidegemeenten en het waterschap om zo huiseigenaren ondersteuning te kunnen bieden bij het oplossen van deze problemen. Ook hulp vanuit het rijk is hiervoor nodig en met Platform Slappe Bodem kunnen we dit samen met andere overheden agenderen. Daarnaast is de uitwisseling van kennis en ervaring met andere deelnemers voor ons erg belangrijk en waardevol.”
Wat brengt het Wetterskip Fryslân mee voor het platform?
“De Friese funderingsaanpak is een voorloper op het gebied van samenwerking binnen de verschillende lokale en regionale overheden ten aanzien van het funderingsprobleem in het landelijk gebied. Door ‘als één overheid’ samen te werken zorgen we ervoor dat we het probleem kunnen aanpakken. We hebben daarnaast als waterschap veel kennis over het watersysteem.”
Wat verwacht je de komende jaren van deze deelname?
“Dat we, samen met de andere deelnemers, de funderingsproblematiek kunnen agenderen bij de nationale overheid. Het is een opgave waar nog veel kennis over opgedaan moet worden en dat kunnen we, ook als Friese overheden, niet alleen. Door samen te werken kunnen we de opgave beter aankaarten bij het rijk (de verschillende ministeries) en we hebben de goede hoop dat het rijk deze handschoen oppakt. Het platform kan daarbij, niet alleen bij het agenderen van de opgave maar ook in het duiden en de uitvoering, een belangrijke functie vervullen. Ook is het belangrijk om onze ervaringen onderling te blijven delen. De situatie is overal net iets anders maar er zijn belangrijke overeenkomsten en het is belangrijk om van elkaar te blijven leren.”
Wat is je persoonlijke ervaring met bodemdaling?
“Ik heb de laatste 25 jaar altijd gewerkt in gebieden waar bodemdaling aan de orde is. Het is altijd een factor waar rekening mee gehouden moet worden. Wat ik gezien heb is dat individuele woningeigenaren die met deze bodemdaling geconfronteerd worden (en ook met waterpeilverlagingen en verhogingen) hierdoor ernstig gedupeerd kunnen worden. Hiervoor is niet altijd een goede oplossing. Het is mooi dat er nu aandacht komt voor dit maatschappelijke probleem.”