menu
Filter

Presentaties subsessies ronde 1 Nationaal congres bodemdaling 2022

Heeft u tijdens het Nationaal congres bodemdaling op 6 oktober 2022 iets interessants gehoord in een subsessie? Of wilt u zien wat u gemist heeft? De presentaties zijn nu te downloaden.

De presentaties van ronde 1 vindt u hieronder. Die van ronde 2 staan bij een ander bericht.

Presentaties subsessies ronde 2 Nationaal congres bodemdaling 2022

Heeft u tijdens het Nationaal congres bodemdaling op 6 oktober 2022 iets interessants gehoord in een subsessie? Of wilt u zien wat u gemist heeft? De presentaties zijn nu te downloaden.

De presentaties van ronde 2 vindt u hieronder. Die van ronde 1 staan in bij een ander bericht.

Michel Klijmij-van der Laan en Klazien Hartog aan het roer van het PSB

Op 5 oktober 2022 heeft de bestuurlijke kerngroep van het Platform Slappe Bodem in nieuwe samenstelling een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter gekozen. Na de gemeenteraadsverkiezingen waren deze plekken vacant. De nieuwe voorzitter is Michel Klijmij-van der Laan, wethouder van Gouda. Klazien Hartog, hoogheemraad van Hollands Noorderkwartier, is vicevoorzitter geworden.

Michel Klijmij-van der Laan vindt het een ‘eer en genoegen’ om voorzitter te zijn: “Als opvolger van Hilde Niezen en daarmee trekker van de Regiodeal Bodemdaling ben ik vanaf het begin van mijn wethouderschap in december 2021 vol de bodemdaling ingedoken. Als resultaat van die inspanning, staand op de schouders van reuzen uiteraard, is er nu een fysiek Kenniscentrum bodemdaling en funderingen met drie ministeries als partner. Maar daarmee zijn er we er nog lang niet. Als voorzitter wil ik een paar slagen gaan slaan de komende tijd.” Speerpunten worden de verbreding van het platform met meer deelnemers en focus op lobby en versterking van het netwerk om bodemdaling in alle overheidslagen de aandacht te geven die het verdient.

Klazien Hartog is al enige jaren namens de waterschappen zeer actief in de bestuurlijke kerngroep van het PSB. Vanuit deze ervaring neemt ze de taak van vicevoorzitter met verve op, zoals al bleek tijdens het Nationaal congres bodemdaling. Vanwege de fysieke afwezigheid van Michel Klijmij-van der Laan vertegenwoordigde zij het platform op het plenaire podium. Klazien maakt zich sterk voor de betrokkenheid van waterschappen en de kennis van watersystemen in het platform. Daarnaast zal zij als penningmeester de financiën van het platform bewaken.

De leden van bestuurlijke kerngroep zijn nu, naast de voorzitter en vicevoorzitter: Relus Breeuwsma (Alphen a/d Rijn), Wessel Breunesse (Zaanstad), Ad de Regt (Woerden), Jesse Luijendijk (Almere), Erik Wassink (Krimpenerwaard), Sjaak Langeslag (Hoogheemraadschap van Rijnland) en Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland). Tot de aanstelling van Michel Klijmij-van der Laan, werd de rol van voorzitter tijdelijk ingevuld door Sjaak Langeslag.

Het Platform Slappe Bodem is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een nationale netwerksamenwerking van gemeenten, waterschappen en provincies. Door de inspanningen van het PSB is de aanpak van bodemdaling door slappe bodems politiek en maatschappelijk geagendeerd in Nederland, wordt er gewerkt aan kennisontwikkeling en -toepassing en worden gemeenten gedeeltelijk gecompenseerd voor de hoge kosten van beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

Michel Klijmij-van der Laan en Klazien Hartog maken in de komende maanden graag nader kennis met het netwerk.

LOSS (Living on soft soils - subsidence and society) symposium

Datum:
donderdag 3 november 2022

Op donderdag 3 november 2022 organiseert het project ‘Living on soft soils - subsidence and society’ (LOSS) van de Nationale wetenschapsagenda haar tweede symposium. De deelnemers wisselen kennis en ideeën uit over de oorzaken en gevolgen van bodemdaling, met dit jaar een focus op stedelijk gebied. 

In het programma staan de volgende twee thema’s centraal:

  • Bodemdaling in ruimtelijke ordening
  • Schade door krimp en zwel 

Deze thema’s sluiten aan bij twee recente ontwikkelingen: bodem en water worden meer sturend in het ruimtelijk beleid (RO-brief minister De Jonge, mei 2022) en de steeds vaker voorkomende extreme droogte, zoals in 2018 en dit jaar. 

De dag bestaat uit inspirerende lezingen en casussen. Onderzoekers laten zien wat LOSS bijdraagt aan vragen rondom deze onderwerpen. In het programma komen verschillende aspecten van bodemdaling aan bod; meten en monitoren, voorspellen en verklaren, schade en governance en juridische kaders.

Houdt u zich bezig met bodemdaling als onderzoeker en/of bent u belanghebbende of belangstellende? Dan bent u van harte welkom!

Het symposium vindt donderdag 3 november 2022 van 9:30 tot 18:00 uur plaats in congresgebouw De Vereeniging, Mariaplaats 14, 3511 LJ Utrecht. Aanmelden kan via het online aanmeldingsformulier. Er is plek voor zo'n honderd mensen, dus wees er op tijd bij. Op dit moment wordt geen livestream voorzien.

>> Congrespagina NWA-LOSS

Congresprogramma bekend

Datum:
donderdag 15 september 2022
Tijd:
17:00

Liefst tien subsessies én een kennismarkt. Meer dan genoeg inspiratie dus op het Nationaal congres bodemdaling op 6 oktober 2022. Te midden van de prachtig aangelegde Floriade kunt u leren over bijvoorbeeld waterinfiltratiesystemen, gebiedsprocessen, bodemdalingbestendig ontwerpen, het ontstaan van broeikasgassen en het voorkomen van droogteproblemen. Beschrijvingen van alle subsessies vindt u in de programmaflyer die nu te downloaden is.

Nationaal congres bodemdaling 2022: Bouw beter met bodemdaling

Datum:
donderdag 6 oktober 2022
Tijd:
10:00 - 17:00

Op 6 oktober 2022 landde het jaarlijkse Nationaal congres bodemdaling op de Floriade in Almere! Ook dit jaar een boordevolle en informatieve editie met de laatste stand van zaken op het gebied van bodemdaling. Helga van Leur leidde als dagvoorzitter het congres in goede banen.

De deelnemers gaven hun eigen invulling aan het thema van de Floriade, 'Building green cities'. De nieuwbouwopgave van het kabinet, de ambitie om bodem en water als sturend principe te gebruiken, de opgaven rondom bestaande woningvoorraad en de vraagstukken rondom klimaatadaptatie en -mitigatie kwamen daarbij ook aan bod. 

Het Platform Slappe Bodem pleit al jaren voor een nationaal programma bodemdaling en heeft hiervoor met veel partners uit het netwerk een pleidooi onder de aandacht gebracht bij het nieuwe kabinet. Het platform benut de aangrijpingspunten in het regeerakkoord om met alle partners en het Rijk de nationale aanpak van bodemdaling te versterken. Samen met de partners uit het Nationaal kennisprogramma bodemdaling (NKB) dat opgaat in het Kenniscentrum bodemdaling en funderingen (KBF) geven we komende jaren verder gestalte aan de kennisontwikkeling, kennisdoorwerking en handelingsperspectieven voor overheden op dit gebied.

10:30-12:00 uur • Plenair programma

  • Opening en welkom door dagvoorzitter Helga van Leur en de kersverse voorzitter en vice-voorzitter van het PSB: Michel Klijmij-van der Laan en Klazien Hartog.
  • Korte update over de activiteiten van het PSB, het thema van de dag en de voortgang
  • Lokale en regionale beschouwing: in gesprek met Jesse Luijendijk (wethouder Almere), Cora Smelik (gedeputeerde Flevoland) en Piet Boer (Heemraad Zuiderzeeland)
  • Bodemdalingsjournaal door Gilles Erkens, Deltares/Universiteit van Utrecht
  • Nationaal Kenniscentrum bodemdaling en funderingen, Hugo Gastkemper (voorzitter raad van toezicht)
  • Water en bodem leidend, wat betekent dat?
    • Jannemarie de Jonge, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving
    • Panelgesprek met bestuurders over landelijk en bebouwd gebied:
      • Dirk-Siert Schoonman, dijkgraaf Drents Overijsselse Delta en bestuurslid Unie van Waterschappen
      • Hans van der Werf, directeur Friese natuur- en milieufederatie
      • Michel Klijmij-van der Laan, voorzitter PSB
  • Het funderingsprobleem, een krachtige aanpak
    • Taco Bresser, algemeen bestuur Bouwend Nederland
    • Don Zandbergen, gemeente Rotterdam en KCAF

12:00-13:00 uur • Netwerklunch en kennismarkt

Gedurende de dag konden de deelnemers de kennismarkt bezoeken. Hier presenteerden organisaties hun oplossingen en innovaties die bijdragen aan monitoring, beheersing en/of beperken van bodemdaling.
>> Naar het overzicht

13:00-17:00 uur • Inhoudelijke subsessies (in twee ronden) en bezoek Floriade

In de middag waren er op het prachtige terrein op de Floriade diverse subsessies te volgen. Een greep uit de onderwerpen: een update over de kennis van het Nationaal onderzoeksprogramma broeikasgassen (NOBV), de stand van zaken op het gebied van waterinfiltratiesystemen in landelijk gebied, actief grondwaterpeilbeheer in bebouwd gebied, als gemeente bodemdalingsproof worden, 'business in bodemdaling' speciaal voor adviesbureaus, de masterclass stevig ontwikkelen op slappe bodem en werksessies vanuit de Goudse toolbox bodemdaling als onderdeel van de roadshow van het nieuwe Kenniscentrum bodemdaling en funderingen.

Onderaan deze pagina vindt u de flyer met een beschrijving van alle subsessies..

Kennismarkt op het congres

Datum:
maandag 29 augustus 2022

Het Nationaal Congres Bodemdaling op donderdag 6 oktober 2022 biedt naast het plenaire programma en de subsessies óók nog een kennismarkt. Hieronder ziet u welke bedrijven bedrijven aan hun innovaties presenteren die bijdragen aan monitoring, beheersing en/of beperken van bodemdaling. De lijst zal steeds verder worden aangevuld.

H & B Grondstoffen

H & B Grondstoffen opereert in de vele segmenten van de bouwgrondstoffenmarkt en vertegenwoordigt in Nederland de minerale bouwgrondstoffen (waaronder diverse primaire lichte ophoogmaterialen) van de producenten Holcim Ltd en Basalt AG (tevens de moederbedrijven).

Rotim

Schuimglas is een lichtgewicht, belastbaar, secundair materiaal en vrij toepasbaar in de Nederlandse markt. Dankzij EcoBASE schuimglas is het bedrijf in staat om een weglichaam te optimaliseren in zijn functie en te minimaliseren in zijn constructiegewicht. Rotim ICP adviseert vanuit praktische kennis en expertise, waardoor we het product optimaal kunnen inzetten voor uw project.

Stybenex

De leden van Stybenex maken EPS-bouwproducten. Voor de grond-, weg- en waterbouw leveren zij speciaal ontwikkelde EPS-platen en -blokken. Circulair EPS is de ideale basis voor een zettingsarme constructie in slappe ondergronden.

Van Dijk Maasland

Van Dijk Maasland is specialist in het bouwen op slappe bodem. Al 45 jaar ontwikkelen zij een breed scala aan zettingsarme technieken die optimaal worden afgestemd op elke situatie.

Toolbox Bodemdaling in steden

Het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen ontwikkelde zes concrete tools voor overheden die werken aan bodemdaling in bebouwd gebied. Tools op het gebied van procesaanpak, bekostiging, erfgoed, juridische aspecten en meer. Kom naar de kennismarkt en leer hoe deze tools jouw aanpak versterken.

Fugro

Fugro is wereldwijd toonaangevend op het gebied van inwinning en analyse van geodata en -advisering. Geodata-experts en innovatieve technologieën helpen klanten inzicht te geven in de kansen en het beheersbaar maken en houden van risico's voor het duurzaam en klimaatbestendig ontwikkelen van gebieden. Fugro levert diverse geohydrologische en geotechnische diensten voor de realisatie van uw projecten.

Kenniscentrum bodemdaling en funderingen start 1 september 2022

Het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen kan nu echt uit de startblokken. Het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling gaat daarmee een nieuwe fase in onder de vlag van het Kenniscentrum. 

De afgelopen periode hebben ook de ministeries BZK/VRO, LNV en I&W besloten om partner te worden in het Kenniscentrum en hieraan structureel bij te dragen. Samen met de toegezegde bijdragen van de bestaande financiers (6 veenprovincies, Platform Slappe Bodem, Rijkswaterstaat, STOWA, Regio Deal Bodemdaling Groene Hart) is de businesscase voldoende solide om van start te gaan en om ook de inhoudelijke voortzetting van het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling (NKB) te borgen. De gemeenteraad van Gouda heeft bovendien het Arti Legi gebouw aan de Markt in Gouda gekocht en met dit prachtige pand is de huisvesting van het Nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen dik voor elkaar. 

De Raad van Toezicht van het Kenniscentrum bestaat uit Gerard Doornbos, Merlien Welzijn en Hugo Gastkemper. Daarnaast is er ook een nieuwe directeur aangesteld. Corné Nijburg zal vanaf 1 september deze rol gaan invullen. De opening en lancering van de website staat gepland voor dit najaar, op 26 september a.s. vindt een eerste startbijeenkomst voor genodigden plaats.

Aanleiding Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen
De gevolgen van bodemdaling en funderingsproblemen voor de samenleving nemen steeds verder toe. Een miljoen woningeigenaren kan te maken krijgen met funderingsproblemen, overheden krijgen te maken met stijgende kosten voor onderhoud aan infrastructuur en bodemdaling in de veenweidegebieden zorgt voor een flinke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Er wordt al hard gewerkt aan oplossingen voor deze uitdagingen, maar deze kennis bereikt nog onvoldoende mensen. Daarom richten we het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen op. We maken onze ambitie concreet met een toegankelijke website en de vestiging in Gouda.

Het Kenniscentrum is onmisbaar voor de realisatie en versnelling van diverse (rijks)programma’s zoals de opgaven rondom woningbouw, klimaatverandering en energietransitie.

Het Kenniscentrum is een ‘bottom-up’ initiatief en een bundeling van activiteiten van het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling en andere partners. De activiteiten van het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling worden onder de vlag van het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen voortgezet en uitgebreid. Het Platform Slappe Bodem is al sinds 2016 initiatiefnemer en financier van het nationaal kennisprogramma bodemdaling en nauw betrokken bij de oprichting van het Kenniscentrum.

Roadshow, tentoonstelling Bodemdaling en Funderingen najaar 2022
Het Kenniscentrum organiseert vanaf dit najaar een roadshow waarbij de beschikbare kennis, op locatie en online gekoppeld wordt aan lokale en regionale vraagstukken.
In de vestiging in Gouda wordt in de winter een tentoonstelling ingericht en is er ruimte voor bijeenkomsten en onderwijsactiviteiten. 

Webinar deelexpeditie Waterdoorlatende en doorgroeibare verhardingen

Datum:
donderdag 8 september 2022
Locatie:
online
Tijd:
15:00 - 17:00

Op 8 september organiseert het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling een webinar van de deelexpeditie Waterdoorlatende en doorgroeibare verhardingen.

Waterpasserende en doorgroeibare verhardingen worden door gemeenten steeds vaker toegepast als antwoord op klimaatverandering. Eerder onderzoek toont aan dat deze verhardingen effectief bij kunnen dragen aan het beperken van wateroverlast en dat doorgroeibare verhardingen kunnen bijdragen aan het verlagen van het stedelijk hitte eiland effect. Daarnaast vergroten deze verhardingen de grondwateraanvulling en kunnen zo mogelijk bodemdaling verminderen. Tegelijkertijd mag deze grondwateraanvulling geen overlast veroorzaken in gebieden met een toch al hoge grondwaterstand.

In het voorjaar is er een eerste bijeenkomst georganiseerd waarin veel informatie en kennisvragen zijn opgehaald. Deze informatie is verwerkt tot een factsheet.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens het webinar.

Aanmelden kan via info@kennisprogrammabodemdaling.nl
Hierna ontvang je de link naar de Teams meeting van 8 september.

Gemeenten aan de slag met bodemdaling!

Gemeenten die te maken hebben met bodemdaling werden voorafgaand aan en direct na de gemeenteraadsverkiezingen op verschillende momenten door het Platform Slappe Bodem actief geïnformeerd over de omvang, schade en impact van bodemdaling. Daarbij bieden we nieuwe en bestaande colleges en raadsleden concrete handelingsperspectieven om met dit dossier aan de slag te gaan. Door middel van een online mediacampagne, brochure en 2 inhoudelijke webinars informeerden we gemeenten binnen ons netwerk.

Media Campagne
De online mediacampagne was bedoeld om bewustwording van bodemdaling bij (toekomstige) raadsleden en colleges van gemeenten te vergroten. Daarbij boden we voorzetten voor mogelijke aanpak en oplossingen, die in de collegeprogramma’s en uiteindelijk in het beleid kunnen worden opgenomen. Uitingen van de mediacampagne waren te zien op de sociale mediakanalen Facebook, LinkedIn en Twitter. De gedachte achter de campagne is dat bodemdaling gemeenten, overheid, bedrijfsleven en inwoners heel veel geld kost én dat bodemdaling óók veel immateriële schade veroorzaakt. Dit alles met, waar mogelijk, een knipoog. 

Er is gekozen voor een aantal verschillende advertenties en filmpjes. Op deze manier worden meerdere invalshoeken rond bodemdaling belicht. De enorme bedragen die nodig zijn voor het herstel van infrastructuur, schade aan erfgoed, relationele schade die bodemdaling aanricht bij mensen die onder druk staan, schade die bodemdaling toebrengt aan de toekomst van ondernemers, schade aan de natuur, verhoogde uitstoot van broeikasgassen, schade aan rioleringen en schade aan oude binnensteden. De campagne heeft een zeer goede respons gehad, is veel gedeeld en is bijna 3 miljoen keer bekeken op Facebook, LinkedIn en met name Twitter.  

Aan de slag! #Zodus!
Mogelijke oplossingen en informatie specifiek gericht op gemeenten bieden wet  op de website van Platform Slappe Bodem. De handreiking bodemdaling geeft aan wat de impact is voor gemeenten, maar ook voor inwoners, bedrijven en specifiek voor agrariërs én wat gemeenten kunnen doen.

Webinars
In mei en juni organiseerde Platform Slappe Bodem in samenwerking met KCAF en RVO online webinars voor nieuwe raadsleden om het onderwerp bodemdaling en de handelingsperspectieven voor gemeenten nader toe te lichten. Kijk hier het webinar terug.

Van nationale erkenning naar nationale aanpak

In drie recente brieven van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is bodemdaling nu echt doorgedrongen in het nationale ruimtelijke beleid. 

De minister voor VRO wil regie nemen in een aantal grote ruimtelijke vraagstukken en scherpt daarom de NOVI op een aantal punten aan. De minister van Infrastructuur en Waterstaat geeft aanscherpingen waar het gaat om ‘Water en bodem leidend in de ruimtelijke ordening’. Dat is een uitwerking van het regeerakkoord. Hun gezamenlijke brief, als reactie op het advies van de Deltacommissaris, bevat concrete voornemens van beide ministers om maatregelen te nemen om bodemdaling niet voor rekening van toekomstige generaties te laten komen. Zo wordt er een landelijke maatlat ontwikkeld voor klimaatadaptief bouwen en zullen medeoverheden en investeerders worden betrokken bij de financiering van klimaatadaptieve maatregelen.

De NOVI benoemt nu nog alleen bodemdaling in het landelijke gebied (door veenoxidatie), maar uit de Ruimtelijke ordeningsbrief blijkt dat ook bodemdaling in nieuwe en bestaande bebouwde gebieden op de lijst van nationale vraagstukken is gezet. Dat is een belangrijke erkenning voor het Platform Slappe Bodem en iedereen die met de gevolgen van bodemdaling te maken heeft.
De erkenning van deze nationale vraagstukken moet via diverse programma’s omgezet worden in een concrete aanpak. De provincies worden door het Rijk gevraagd om de ruimtelijke puzzel te gaan leggen. Wat het Rijk precies gaat doen aan bodemdaling en welke middelen daarvoor worden ingezet zal na de zomer duidelijker moeten worden. 

Het Platform Slappe Bodem is van mening dat bodemdaling een nationale gecoördineerde aanpak nodig heeft en een coördinerende bewindspersoon: de aanpak blijft anders teveel versnipperd. Door provincies, waterschappen en gemeenten wordt al jaren veel geïnvesteerd in kennisontwikkeling, lokaal en regionaal beleid en bewustwording. Voorbeeld hiervan is het Nationaal Kennisprogramma Bodemdaling en de doorontwikkeling naar het Nationaal Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen dat in het najaar zijn deuren zal openen in Gouda. In het Kenniscentrum wordt alle kennis die in de afgelopen jaren is ontwikkeld over bodemdaling en funderingen gebundeld en beschikbaar gemaakt. De erkenning door ministers De Jonge en Harbers is hierbij een steun in de rug, die snel kan worden omgezet in een nationale programmatische aanpak onderbouwd met de kennis van het Kenniscentrum. Met een nationale coördinatie en beschikbaarheid van kennis voor iedereen kan de gewenste versnelling van de grote opgaven waar Nederland mee te maken heeft worden gerealiseerd.

In de links hieronder vindt u de Kamerbrieven:

Kamerbrief van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over nationale regie in de ruimtelijke ordening

Kamerbrief van minister Infrastructuur en Waterstaat bij toezending Beleidsprogramma Infrastructuur en Waterstaat

Reactie minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en minister van Infrastructuur en Waterstaat op advies Deltacommissaris klimaatadaptatie en woningbouw.


Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden lanceert hologram Heel Holland Zakt

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden lanceert samen met stoomgemaal Kamerik-Teylingens in het kader van 900 jaar waterbeheer het bijzondere hologram Heel Holland Zakt. Vanaf 14 mei is deze beleving over bodemdaling van vroeger en nu iedere zaterdagochtend te zien in het bezoekerscentrum van het stoomgemaal. 

Bodemdaling in het veenweidegebied

De bodem in het veenweidegebied daalt maximaal 1 centimeter per jaar. Daarom wil het waterschap de huidige inzet om bodemdaling te remmen, verder versterken. De ambitie is om samen met partners in het veenweidegebied, de bodemdaling in 2030 met 50 procent te vertragen. Om dit te realiseren werkt het waterschap aan experimentele maatregelen, zoals (gestuurde) waterinfiltratie. Bodemdaling is niet iets van alleen nu. Het hologram Heel Holland Zakt neemt mensen mee in het verhaal van het bijzondere veenweidegebied.

Bijzondere samenwerking met Hogeschool van de Kunsten Utrecht

Tijdens het jubileumjaar 900 jaar waterbeheer van het waterschap draait het om waterbewustzijn. Hoe breng je waterbewustzijn bijvoorbeeld op een creatieve manier onder de aandacht bij jongeren? Hiervoor werkt De Stichtse Rijnlanden samen met studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Zij maakten samen met vrijwilligers van het stoomgemaal en medewerkers van het waterschap het bijzondere hologram over bodemdaling.

Foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Lees meer op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Volgende pagina »